fredag 17 augusti 2007

Lite hjälp så här i BÖRJAN...

Varför ska man skriva så mycket på sina layouter, kan man fråga sig... Man måste ju naturligtvis inte skriva lika mycket på varje layout, ibland kanske man bara vill ha med en titel och ibland kanske ingenting mer än foto och lite dekorationer. Här finns inga rätt eller fel.

Men tanken bakom den här bloggen är att inspirera er till att just skriva mer. Många av oss gör trots allt våra album (delvis) till våra barn och ev barnbarn. Det är ungefär som en släktkrönika! Det allra enklaste man kan tänka sig att skriva då är: vem, var, när, hur o s v. Bara genom dessa enkla "frågor" kan man få reda på ganska mycket! Dessa ord kan dessutom fungera som en inledning, där resten av historien kommer av sig själv bara man ger det lite tid. Man kan också göra layouter med bara text, utan foton. Tanken är ju att det ska finnas nerskrivet någonstans om vad som hänt och vad man känt...

Några exempel på layouter med mycket text hittar du här och här! Tanken på dessa layouter har helt enkelt varit att försöka fånga händelser och känslor, att berätta dem i en form som är mer lättillgänglig än t ex i dagboks- eller brevform.

I Svensk ordbok 1, A-M (Språkdata och Esselte ordbok AB, 1990) står det att läsa om början så här:

början subst., best. f. = , n-genus * allra första del av viss verksamhet, visst förlopp etc. (SYN begynnelse, inledning, start) : till en ~ förhöll han sig avvaktande; i ~ var hon nervös varje gång hon skulle undervisa; alla barn i ~ ¤ äv. om första del av företeelse som har ngn naturlig orientering i rummet el. tiden: ordbörjan; det står i ~av boken; i ~av trappan; i ~av september ¤ äv. med tonvikt på tidpunkten för start: företaget var dödsdömt från ~; i tjugo år med ~1960 ¤ äv. med tonvikt på inledningen som en självständig enhet: detta är bara en blygsam ~
Det kanske kan hjälpa er att få igång skrivandet. Lämna gärna kommentarer om hur ni själva skriver och hittar historier som ni vill berätta!

4 kommentarer:

Anonym sa...

När jag var liten så älskade jag att höra mamma och pappa berätta hur de hade det som barn, vad gjorde de, vad lekte de, hur var deras julaftnar och födelsedagar och hur var deras föräldrar. Mina barn kanske inte kommer vara så intresserade av det, men jag tycker ändå att det är väldigt roligt att få scrappa om såväl nytt och gammalt, skriva och berätta vad som hänt nu och då. För mig är journalingen oftast en väldigt viktig del av en layout.

Anonym sa...

Början är ett bra ord! Jag har en idé och hakar på ;-)

Anonym sa...

Varför är en del borttagna i topplistan?

Jag har i och för sig bara haft med en LO men det är några som är med med en LO ju. Webmosterhelene är också borta, kommer ihåg att hon var med innan.

Kram Camilla/Camel

ett litet ord sa...

Camilla!

Om du läser under Favoriter ord #4 så står där varför några inte är med! Vi har självklart koll på alla poäng och ni är inte på något vis bortglömda! Vi kan däremot inte ha en lista som är en halvmeter lång, så vi har kortat ner den något. Med tiden kommer det att bli en regelrätt 10-i-topplista, och då kommer fler att plockas bort!